Tomter och byggande

En tomt med egen strand i centrum? Det låter nästan för bra för att vara sant. Men på Drottningstranden är även det möjligt. Ansökningstiden för tomterna var 1.3–30.4.2021. Det kom in totalt 43 ansökningar.

På området kommer det 17 tomter för småhus. Tio tomter har egen strand och så gott som alla har en havsutsikt till Lovisaviken som glimmar i kvällssolen.

Småhustomter

Klicka på bilden.

Du är varmt välkommen att bekanta dig med det nya bostadsområdet då det passar dig genom att boka en tid för en tomtpresentation. Södra delen, där småhustomterna finns, blev 30.11.2020 avspärrad till byggplats. På byggplatsen får man inte röra sig utan lov. Du kan ändå bekanta dig med tomterna också i fortsättningen genom att kontakta projektchef Niina Okkonen, tfn 0440 505 19 72, i god tid för att komma överens om lämplig tid. Arbetet beräknas vara färdigt före 4.6.2021 (uppdaterat 19.5). Du kan inte parkera på området, bilarna ska i fortsättningen parkeras vid Märlax sportplan, Skärgårdsvägen 56.

På området kommer det 17 tomter för småhus, varav en är reserverad för gör ett gruppbyggprojekt. På denna tomt kan det byggas flera små egnahemshus.

Klicka på bilden.

Det finns många olika alternativ på tomter. Havet är nära överallt på detta bostadsområde och du kan njuta av havsutsikt från så gott som varje tomt. Tio tomter har egen strand och på de flesta får man bygga en separat strandbastu. Drottningstranden omges av rikliga grön- och parkområden, så det finns gott om grönska omkring. Tomtstorlekarna varierar mellan 550 m² och 3 219 m², så det finns en lagom stor tomt för varje behov.

Ansökningstiden för alla tomter inleds samtidigt och i bilagan till ansökan ska man presentera en projektbeskrivning och utkast till tomtplan, bottenplan och fasadplan på idénivå. Dessa ska vara främst gjorda för en tomt. Nu är det alltså dags att börja planera ett eget projekt! Läs mer om anvisningarna om byggnadssättet här. Läs mer om anvisningarna om byggnadssättet här.

Infrastrukturplanerna på är redan på god väg. Här hittar du infrastrukturinformation för byggare.

Både privatpersoner och företag kan ansöka om tomter. Vi publicerar mer detaljerade anvisningar på denna sida under 2020.

Bolagstomter

Klicka på bilden.

Den unika Drottningstranden kan även erbjuda tomter för förverkligande av bostadsbolag alldeles vid havet. Detta är ett enastående tillfälle att bygga objekt där nästan alla bostäder får havsutsikt. Det ypperliga läget nära tjänsterna i centrum är någonting som invånarna uppskattar.

Åt en del husbolag kan vi även erbjuda möjligheten till egen båtbrygga. Det finns alltså att erbjuda invånarna det lilla extra som inte finns annanstans.

Klicka på bilden.

Tomter för affärsverksamhet

Småskalig affärsverksamhet som inte stör boendet är tillåtet i samband med egnahemshusen. Dessutom finns det tomter att arrendera eller köpa för till exempel restaurangverksamhet, att ha en allmän bastu och ett friluftsbad samt caféverksamhet. Berätta för oss om dina tankar så hittar vi en passlig tomt åt dig.

Bekanta dig med Lovisa stads övriga bostadstomter i vår nya broschyr:

Bekanta dig också med Lovisa stads övriga företagstomter i fastighets- och tomtbörsen.